מאז שכרטיסי הפלסטיק לתשלום נכנסו לחיינו, נדמה שאצל רובנו הם הפכו לאמצעי התשלום המועדף.
זה נוח וזמין, לא צריך לזכור למשוך מזומן מהבנק ובסוף החודש נקבל פירוט מלא של כל ההוצאות.
הופה! זו בדיוק המלכודת שכולנו נופלים בה.
המילה "לגהץ" הפכה למילה נרדפת ל"לשלם". אלא שכמו שהמגהץ מיישר קמטים בבגד, כרטיס האשראי שלנו מיישר את חשבון הבנק שלנו ולפני שנרגיש הוא יתרוקן.
מכירים את תחושת ההפתעה בכל חודש כשמגיע החיוב מחברת האשראי? על מה הוצאנו כל כך הרבה? איך לא שמנו לב?
כן, דווקא הזמינות והנוחות שבשליפת הכרטיס מהארנק לתשלום, עלולות להפוך לחרב פיפיות אם לא נלמד כיצד לתכנן את ההוצאות שלנו ולשלוט בהן.
כשלכל משפחה יש כרטיס אחד, או מקסימום שניים (אחד לכל מבני הזוג) זה עוד קל. אך מה קורה כשאנחנו אוספים כרטיסי אשראי כחלק מחברות במועדוני לקוחות למיניהם? הו, כאן הכול הולך ומסתבך.
עכשיו בוודאי תגידו: רגע, אי אפשר בלי כרטיסי אשראי, בטח אחרי שנכנסו לתוקף החוקים החדשים שמגבילים את הסכום המותר לרכישות במזומן.
צודקים. אני תומכת בשימוש בכרטיסי אשראי ויש בהם לא מעט יתרונות. הבעיה מתחילה כשלא עושים בהם שימוש מושכל.
קבלו כמה הלכות של "עשה ולא תעשה" עם כרטיס האשראי שלך:
1. כרטיס אחד לכל בן או בת זוג, לא יותר. רגע לפני שאתם מתפתים להוסיף כרטיס אשראי של מועדון לקוחות, רק בגלל שבאותו זמן הציעו לכם "מבצע שלא תוכלו לסרב לו", עצרו וחישבו אם באמת הוא שווה את זה. האם אתם לקוחות חוזרים של אותה חנות או רשת? האם יש עלות שנתית להנפקה וחידוש הכרטיס?
אם הכרטיס ניתן בחינם, אפשר להצטרף למועדון וליהנות מהנחה חד פעמית, במיוחד שכמעט תמיד אפשר לבטל את החברות ולהשמיד את הכרטיס ללא כל קנס יציאה. כל מה שעליכם לעשות זה פשוט לרשום לכם לבטל אותו בזמן.
2. נהלו רישום ומעקב על כל הוצאה בכרטיס האשראי – קטנה וגדולה. יש אפליקציות שניתן להיעזר בהן, או לסגל הרגל של רישום בהודעות בנייד ואחר כך לנהל דוח אקסל פשוט. מניסיון אישי, אם תנהלו מעקב לא תופתעו בכל חודש כשיגיע פירוט ההוצאות. יתרה מכך, תדעו מתי לעצור או לדחות את הרכישה למועד אחר.
3. קניות שוטפות בסופר לא עושים בתשלומים. תחשבו על זה רגע, הרי אם תפרשו את הקנייה השבועית שלכם לשני תשלומים החודש ושוב תעשו זאת בחודש הבא, בלאו הכי הסכום הזה יצטבר לכדי סכום קנייה אחת. אז מה עשינו בזה?
יוצא מן הכלל יכול להיות אם יש קנייה גדולה במיוחד, למשל, אם נפלה בחלקכם הזכות לארח השנה את המשפחה המורחבת בליל הסדר וגם אז, מקסימום 2 תשלומים.
4. ברכישות גדולות (מכשירי חשמל) או ביטוחים (נפרשים לשנה) ניתן לחלק לתשלומים. תכננו את מספר התשלומים כך שיתאימו גם לכושר ההחזר שלכם וגם לא יתפסו לכם את המסגרת לאורך זמן.
ודאו כי מדובר בתשלומים שווים ללא ריבית. לא להתפתות לתשלומי קרדיט או "החזר חודשי קבוע" – תוכניות אלו, מוצעות ע"י חברות האשראי מהוות למעשה הלוואה יקרה (ריביות גבוהות יחסית) ועלולות לגרום לסחרור כלכלי
5. ערכו מעקב אחר התשלומים שהם בהוראת קבע דרך כרטיס האשראי, כמו: ביטוחים, תשלומי עירייה, ניידים ותקשורת, וקחו אותם בחשבון כשאתם מכינים תקציב חודשי. הם אמנם הוצאה קבועה ועדיין לעתים אנחנו שוכחים מקיומם.