"אמא, אני צריך כסף כדי להיפגש עם חברים".
"אבא תן לי כסף, בא לי לקנות משחק מחשב".
"אני רוצה חולצה חדשה, יש לכם מזומן לתת לי?".
נשמע לך מוכר? מה המשפטים הללו מעוררים בך?
יש הורים שכל בקשה כזו מוציאה אותם מאיזון. נמאס להם להיות כספומט מהלך.
יש הורים שפשוט לא יכולים לעמוד במבול הבקשות, פשוט כי אין להם כסף.
יש לי בשורה: המנגינה הזו של אבא / אמא תנו לי כסף יכולה להיפסק. אני בטוחה שאיני מחדשת לך דבר, הרי דמי כיס או כסף כיס זה טריק ידוע, אבל כמה מההורים אכן נותנים אותם לילדיהם על בסיס קבוע?
היתרונות בדמי כיס לילדים
בדמי כיס לילדים יש הרבה יותר משקט להורים. הם בראש ובראשונה כלי לחינוך כלכלי לילדים, שיגדלו להיות מבוגרים שיתכננו את צעדיהם בחוכמה ובשיקול דעת בכל הנוגע להוצאות שלהם ולקביעת סדר עדיפויות.
ילדים שמקבלים דמי כיס על בסיס קבוע, יהיו עצמאיים יותר בהתנהלות שלהם. בהנחיה הורית טובה, הם ילמדו שלא את כל הכסף צריך לבזבז, להפך. ניתן ורצוי לחסוך ממנו לטובת הגשמת חלום שעולה כסף. עם הכסף שלהם הם יהיו פחות תלויים בכם ההורים בדרך להגשמת החלום, הביטחון העצמי ותחושת המסוגלות שלהם תעלה פלאים.
ילדים שמקבלים כסף כיס ילמדו על עצמם מה קורה כשנגמר הכסף. זאת ההזדמנות שלכם ללמד אותם כיצד להתמודד עם ההשלכות של ההוצאות הגדולות שלהם ולהסיק מזה מסקנות לעתיד. זאת בתנאי שלא תיכנעו בכל פעם שהכסף שלהם ייגמר מהר מדי ותשלימו עבורם את החסר.
כמה דמי כיס לתת לילדים?
הסכום שכדאי לתת לילדים ככסף כיס תלוי בשני פרמטרים עיקריים: גיל הילדים והמצב הכלכלי של ההורים.
ככל שהילד צעיר יותר, הסכום שיוקצב לדמי הכיס יהיה נמוך יותר, שכן הרצונות של הילד לרוב צנועים יותר. יתרה מכך, לתת סכום גדול מדי לילד צעיר (גם אם ההורים חיים ברווחה כלכלית), יחטיא את המטרה. הילד לא יידע כיצד לנהל את הכסף שלו, רק משום שיהיה לו הרבה יותר מהדרוש לו באמת.
אם אתם חיים בצמצום או נאבקים מול מינוס בבנק, מתן דמי כיס לילד יכול להיתפש תחילה כנטל, אך מהר מאוד תיווכחו לדעת שהילדים יעריכו יותר את הכסף שלהם וישמרו עליו ויכלכלו את צעדיהם.
דגשים לדמי כיס
- לא משנה מה גיל ילדיכם, הימנעו ממתן "מקדמה" על חשבון דמי הכיס הבאים אם הילד הוציא את כל הסכום. הסכמה שלכם לתת לו מקדמה תלמד אותו שניתן לחיות מעבר ליכולת שלו. במידה והחלטתם לתת לו הלוואה, הגדירו מראש את התנאים להחזר שלה ועמדו על כך.
- כשהילד מכריז שהוא רוצה לחסוך לקראת הוצאה גדולה במיוחד, כמו: רכישת משחק יקר, הוצאת רישיון נהיגה, טיסה לחו"ל, עודדו אותו ובדקו אם וכיצד תוכלו להשתתף בהוצאה.
- קביעת גבולות גזרה: כהורים חלה עלינו האחריות לנווט ולחנך את ילדינו על-פי העקרונות והערכים של המשפחה. מתן דמי כיס לא אומר שהילד יכול לרכוש כל מה שעולה על דעתו ומה שהוא רוצה. הרי ברור שלא תתנו לו כסף שישמש אותו למעשים פליליים, אבל לא צריך להרחיק לכת, יש עוד דברים שאתם כהורים לא תסכימו עליהם.
לסיכום: אם אתם רוצים שילדיכם ידעו לנהל את הכסף שלהם, זה בידיכם. במציאות בה מצד אחד הכסף הוא מנוע, אמצעי ולא פעם גם מטרה, ומצד שני לא לומדים כלכלת משפחה במוסדות החינוך, אתם יכולים לתת לילדיכם כלי משמעותי ועוצמתי לחיים.
זיכרו! כדי ליהנות מהיתרונות, עליכם להקפיד על כך שילדיכם יקבלו את דמי הכיס שלהם בזמן קבוע וידוע מראש, בדיוק כמו שאתם מקבלים משכורת.